Info: click pe poza dorita pentru a se mari

Ansamblu Rupestru Murfatlar
Reprezinta un monument unic in Romania și un excepțional exemplar de arhitectura rupestra crestină din Europa.

În apropierea oraşului Murfatlar se află Complexul rupestru Basarabi-Murfatlar, ansamblu rupestru format din şase bisericuţe, câteva încăperi, galerii şi morminte creştine, toate cioplite în masivul de cretă. Complexul, format din camere si galerii, este sapat intr-un deal de creta din apropierea carierei de extragere a cretei din 8localitatea Murfatlar*, in imediata vecinatate a garii. Acesta se afla la o distanta de 15 kilometri de litoralul Marii Negre, pe malul drept al Canalului Dunare – Marea Neagra.

 Cele mai valoroase indicaţii cronologice le oferă inscripţia slavă veche din anul 6500 e.n. şi grafitul în limba greacă incizat în anul 982 e.n.

Complexul de Bisericute Rupestre este un sit arheologic si un complex rupestru deosebit de important pentru istoria crestinismului de pe teritoriul tarii noastre. Se crede ca Ansamblul Rupestru de la Murfatlar adaposteste prima biserica si primele chilii ale unei manastiri, de pe teritoriul Romaniei.

Din suprafața de aproape 3 hectare, doar o treime au fost acoperită printr-o construcție de beton armat, cu aspect vag de catedrală și cu acoperișul în trepte, ridicat în anii 70. Lipsa fondurilor, dar poate și lipsa interesului din partea oficialităților comuniste pentru un monument creștin au contribuit la distrugerea treptată a bisericuțelor de la Murfatlar. Deocamdata interiorul Ansamblului Rupestru Murfatlar nu este deschis pentru vizite publicului larg. Autoritățile actuale cauta surse de finanțare pentru restaurare, întreținere si amenajarea adegvata introducerii acestuia în circuitul turistic din Romania.

Locatie: Murfatlar