Ce servesti la masa?

Bucataria dobrogeana e puternic influenţată, pe de-o parte, de clima şi fauna zonei. Într-o zonă cu dealuri, cu munţi, cu câmpie dar şi cu acces la râuri şi la mare, sunt foarte obişnuite bucatele pe bază de peşte, de vânat sau de oaie. Pe de altă parte, însă, de-a lungul timpului a fost influenţată şi de bucătăriile popoarelor care au trecut prin zonă, în special de bucătăria turcească şi de cea grecească. Acesta fiind şi motivul principal pentru care Dobrogea este ţinutul baclavalelor, ciulamalelor şi a altor bunătăţuri de sorginte orientală cum ar fi mâncărurile cu orez, deserturi foarte dulci cu nuci îmbibate în siropuri concentrate, prăjituri cu stafide şi rahat.

Preparatele dobrogene sunt săţioase şi gustoase, dar cu o pregătire simplă. Ele se bazează în special pe carne de oaie, vânat, peşte. Specifică este şi placinta dobrogeană preparată cu brânză de oaie şi servită cu iaurt.

Dintre mâncărurile specifice bucătăriei dobrogene amintim: ciorbe pescăreşti, ciorbă de burtă, marinate din peşte, saramura de crap, peşte la proţap, crapul umplut, tochitura dobrogeana, salate dobrogene, cârnaţi de oaie, mielul la proţap, chebabul, pastrama de oaie, ghiudemul, musacaua.

In zona orasului Murfatlar poti lua masa la Restaurantul Fantanita, Punctul Turistic Murfatlar, Crama Murfatlar.


Mititei – traditional romanesc​

Placinta Dobrogeana – traditional dobrogean

Sarmalute – traditional romanesc

Traditional dobrogean

Traditional dobrogean

Traditional dobrogean

Pofta buna!